| 297

При саниране средното самоучастие на имот възлиза на 5100 лева

При саниране средното самоучастие на имот възлиза на 5100 лева

#саниране

ББР ще отпуска безлихвени заеми към общини и домакинства

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков съобщи в отговор на депутатски въпрос по време на изслушване в парламента, че с министъра на финансите е уточнено ангажирането на Българската банка за развитие за предоставяне на дългосрочни безлихвени заеми, гарантирани от държавата и предоставяни през общинските администрации на гражданите по втория етап от санирането на многофамилните жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той не даде повече подробности, като посочи, че яснота по механизма ще има следващата седмица. По думите му подобна възможност ще е насочена към всички крайни бенефициенти. Самоучастието по този етап на програмата е 20 на сто.

Цеков напомни, че 5100 лева е средната стойност на самоучастието при санирането за апартамент от 60 квадратни метра. Към вчерашна дата са подадени 58 проектни предложения по етап 2 на програмата за около 14 млн. лева, като кандидатите са преди всичко по-малки сгради – до 1000 квадратни метра, където постигането на съгласие е по-лесно, допълни министърът.

Той изтъкна, че според експерти на ведомството вторият етап от програмата до голяма степен ще бъде изпълнен и добави, че той споделя тази прогноза. Сред аргументите за позитивните си очаквания министърът открои активността на доста общини като водещи партньори в подкрепа на процеса чрез договори с гарантиран резултат с ЕСКО компании и с участието на ЕРП-тата или чрез структурирането на някаква форма на общински инструменти, за да подпомогнат гражданите.


Автор: Иван Иванов
Източник: Нова Броудкастинг Груп ЕООД
Сайт: Източник