| 315

Монтирани камери в етажната собственост без съгласието ми

Монтирани камери в етажната собственост без съгласието ми

#камери

Ако в коридора на етажа в близост до моя апартамент и пред асансьора са монтирани камери за видеонаблюдение от останалите съседи на етажа без моето знание и съгласие какви са законодателство ми права да разбера дали са монтирани камери за видеонаблюдение и защита на личните ми данни?

На така задедения въпрос се дават интересни, а някой и откровенно неприемливи отговори, но този ни направи най-добро впечатление. Достатъчно изчерпателен и обективен е:

"Трика за тия камери е при проверката да се каже, че не записват - не е проблем ако само си гледаш. Повдигнете въпроса на ОС, констатирайте вътрешно. Ако има болшинство против - при проверката изискайте информация за камери/модел има ли записващо устройство/има ли диск/облачно ли записват и т.н. Преди да си разваляте отношенията с проверка - пробвайте да си поискате достъпи от комшията, замислете са наистина ли ви пречат. Все пак камерите, когато ви оберат или нещо се случи в коридора - ще помогнат."

Ще развием темата с камерите, защото се оказва, че много хора не са запознати с правата си за монтаж и като ползватели на общите помещения.


Автор: Иван Иванов
Източник: Facebook групи