| 226

Изключително слаб интерес към втората програма за саниране

Изключително слаб интерес към втората програма за саниране

#саниране

Подадените проекти по втория етап на санирането, при което собственици на жилища трябва да подсигурят 20% самоучастие, са на стойност едва около 20 млн. лв. Това стана ясно от прессъобщение на ресорното ведомство, което цитира регионалния министър Андрей Цеков по време на негово посещение в Смолян.

На фона на общия бюджет от над 282.7 млн. лв. обаче ясно личи слабият интерес към процедурата. До края на вече удължения веднъж срок за кандидатстване (до 29 февруари) остават по-малко от две седмици.

До момента не е ясно какво ще се случи с оставащия финансов ресурс, ако не бъде потърсен от собствениците на жилища в рамките на сегашната процедура. Но средствата се осигуряват по линия на Плана за възстановяване и устойчивост и по силата на сега действащите правила, ако не бъдат усвоени до 2026 г., ще бъдат загубени.

Съвсем различна беше ситуацията при първия етап на програмата, когато се осигуряваше 100-процентов грант. Подадените заявление бяха на обща стойност почти 4 млрд. лв., а общият осигурен бюджет бе малко над 1.1 млрд. лв. Именно заради това се стигна до напрежение и недоволство, след като бе обявено финалното класиране и много собственици го оспориха.

По този повод регионалният министър Цеков казва, че се търси вариант за насочване на допълнителни средства от Европейския съюз към програмата, както и разработване на държавна гаранционна програма, която да подпомогне гражданите.

"До лятото ще бъде предложен вариант как програмата да продължи."

Припомняме, че в коментар за Economic.bg зам.-министърът Ангелина Бонева заяви, че във втория етап се вижда желанието на по-малки кооперации, които не са имали шанс в етап 1, да се включат. Тя допълни, че до юни месец МРРБ ще осигури варианти за 20-процентовот самоучастие на домакинствата, така че да не трябва да осигурят парите накуп в началото. По оценки на ведомството всяко домакинство ще плати около 5100 лв. за съфинансирането.


Автор: Иван Иванов
Източник: Бранд Медия България
Сайт: Източник