| 496

МРРБ удължи с месец кандидатстването за саниране на жилищни сгради

МРРБ удължи с месец кандидатстването за саниране на жилищни сгради

#саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е удължило срока за кандидатстване по процедурата за саниране на жилищни сгради. На този етап обаче проектите са с максимално безвъзмездно финансиране в размер на 80% и се изисква 20% съфинансиране.

Тази седмица финансовият министър Асен Василев обяви, че ще се търси възможност съвместно с общините за подпомагане на собствениците за това съфинансиране.

Срокът за кандидатстване за втори етап на процедурата за саниране на жилищни сгради следваше да изтече днес към 17 часа. Новият краен срок става 28 март, 17 часа включително. От МРРБ мотивират удължаването на срока с възможността в процедурата да се включат сдружения на собственици, които не са успели, включително и по административни причини. Неофициално обаче се коментира, че удължаването е и заради по-ниския интерес към тази схема на фона на 100% безвъзмедното саниране по първия етап от програмата. За ресурс от 1,1 млрд. лв. бяха получени проекти за близо 4 млрд. лв.

Проектите следва да са разработени така, че да постигнат минимум 30% спестяване на първична енергия и клас на потребление “В”. Това ще се доказва с оценка от сертифициран енергиен одитор в край на строително-ремонтните работи. За да има по-равномерно разпределение на финансовия ресурс, средствата са разпределени по равно за шестте района на планиране и за тях е определен лимит от 47 млн. лв. Заповедта за изменение на насоките за кандидатстване е публикувана на сайта на МРРБ.


Автор: Иван Иванов
Източник: СЕГА ЕАД
Сайт: Източник