| 214

Междусъседски неволи на един търновски блок

Междусъседски неволи на един търновски блок

#професионален-домоуправител

Във великотърновски блок, чиито обитатели са доста повече от жителите на много села, не са виждали домоуправителя си повече от година и това дразни собственици на апартаменти, особено по-възрастните, свикнали с други порядки и отношения.

Най-вече да им е под ръка, да може да реагира на възникналите проблеми веднага и да принуди съседите нарушители да оправят нещата. За съжаление, тези времена обаче май отминаха. В 15-етажната кооперация на ул. „Краков” 12 в старата столица има 58 апартамента и още преди години на общо събрание никой не пожелал да се нагърби с неблагодарната работа да стане домоуправител. По тази причина наемат професионален срещу 150 лв. месечно възнаграждение. Но недоволни отново има. „За 4 години един-единствен път ни събра, през април миналата година. Всеки месец му плащаме 150 лв., а отдавна не сме го виждали. Ако нещо се счупи или е за ремонт, почваме да звъним и да го търсим. По стълбищата – мръсотия, натрупани изхвърлени мебели от новодомци или от такива, които правят ремонт. Недай боже да стане земетръс или пожар, пожарникарите не могат да минат. Като слушам какви пожари стават напоследък, направо се страхувам”, оплака се на „Борба” живущата там историчка Тянка Минчева.

На място на сенчеста пейка пред блока се срещнахме и с други съседи, които приемат по-философски и не толкова драматично нещата.

„Вярно е, имаше натрупани мебели, изхвърлиха ги, после се появиха други. Пък и няма домоуправителят да ги маха я. Никой не иска да става домоуправител, преди да бъде назначен този, правихме събрание и всеки се дърпа”, подхвърля Димко Димов. „Че не съм го виждал домоуправителя скоро – не съм, отдавна не е идвал. А пък имаше течове на покрива. Асансьорът като се развали, докато го открият, доста време минава. Ама и ние сме виновни. Тук сме хора колкото цяло село, как да се разбираме. И повечето са с големи претенции, все забележки правят. То по селата по-лесно става, че там се познават. Доколкото знам, тука и отчети трябва да се правят. И на домоуправителя е работа да подканя Контролния съвет да ни информира редовно. Таксата, която му плащаме, не е малка”, допълва Димитър Радов. По думите им, основният проблем идва оттам, че техният домоуправител се занимава с десетина блока и не му е до тях, което, разбира се, не е редно. Но, който се оплаква много, да стане той домоуправител.

Общо-взето в огромния блок хората сега вече си живеят мирно.

Големите скандали останали в миналото, когато повече от първоначалните собственици на апартаменти обитавали блока. В много от тези жилища са се нанесли техните по-млади наследници, които не се и познават със съседите си. Не са малко и необитаваните апартаменти, други са препродавани по няколко пъти.

От дума на дума мъжете се разприказваха и за наводнените мази преди време, че много от новите собственици не могат и да си намерят мазите, защото никъде няма схема. Но за това трябва да помогнат по-старите, като си обозначат своите. А пък някои били окупирали и две мази, без да имат право. За силната миризма на скара от отсрещно заведение, заради което жените не могат да си прострат прането, сигнализирали в РЗИ, но резултат няма. С други думи, съседски неволи, като във всеки блок. „Не че не сме ги казвали тези неща на събрания и какво от това, остава си там…”, обобщава тъжно друг живущ. Противно на оплакванията, научихме, че тази кооперация направо е попаднала на човек. Младият професионален домоуправител е с много добра репутация и е решавал доста сериозни проблеми и конфликтни ситуации във Велико Търново, бранейки общия интерес на съкооператорите.

Иначе това е една от новите професии, която направо животът си я поиска.

Честата смяна на собственици в многоетажните сгради, където хората не се познават както преди, отчуждението, отдръпването от обществени ангажименти и най-вече нежеланието да се разправят със съседите наложи с общите работи на блока да се занимава външен човек, на който съкооператорите не могат твърде да опонират. А и Законът за етажната собственост, на когото са подвластни, изисква юридически познания, притежавани от малко хора. Професионалният домоуправител трябва да провежда един път годишно общо събрание, за което изготвя покани, отчита гласуването и съставя протоколи. Провежда и извънредно събрание по желание на живущите. Сред неговите задължения са да представлява Общото събрание на собствениците пред държавната и общинската администрация, МВР, компетентния съд, както и пред други институции и органи. Той изготвя правилник за вътрешен ред и контролира изпълнението му, предоставя юридически консултации относно проблеми в етажната собственост и решения на Общото събрание, управлява и се разпорежда с недвижими имоти. Изготвя жалби, сигнали, протоколи и други документи до необходимите институции, събира задължения от некоректните платци. И още – контролира поддръжката на сградните инсталации и системи – асансьори, осветление, домофонна система, пожароизвестителна и пожарогасителна система (ако има такива) в срок от три работни дни. Планира годишния бюджет на сградата, изчислява месечна вноска на фонд „Ремонт и обновление” на всеки самостоятелен обект. Негова работа е да организира и управлява ремонтните дейности на общи части и на самостоятелни обекти, управлява финансите на етажната собственост и още куп други неща. Организира и неотложни аварийни дейности с оторизирани фирми като отпушване и почистване на канали, възстановяване на елзахранване в общите части и т. н.

От всичко изброено се вижда, че работата на професионалния домоуправител не е никак лесна и докарва само главоболие.

Той е удобство, което още не е оценено подобаващо. Стига обаче да се случи читав и отговорен човек.


Автор: Ана РАЙКОВСКА
Източник: Издателска къща Борба
Сайт: Източник